Kuchnia

kuchenne inspiracje

Składniki
biszkopt:
4 jajka rozmiar L (białka i żółtka oddzielnie)
110 g cukru
60 g czekolady deserowej
30 g masła (oraz niewielka ilość do wysmarowania formy)
50 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
20 g gorzkiego kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
trochę mąki do obsypani formy
poncz do nasączania:
szklanka letniej wody
2-3 łyżeczki cukru
łyżeczka cukru waniliowego
ganasz czekoladowy:
200 ml śmietanki kremówki
60 ml miodu
150 g czekolady deserowej
100 g czekolady mlecznej
40 g miękkiego masła
galaretka wiśniowa (lub malinowa):
500 g mrożonych owoców (w sezonie mogą być świeże)
50 ml wody
80 g cukru pudru
2 bardziej czubate łyżki żelatyny rozpuszczonej w 50 ml zimnej wody
polewa czekoladowa:
100 ml śmietanki kremówki
125 g cukru
110 ml wody
25 ml miodu
łyżka żelatyny rozpuszczonej w 20 ml wody
40 g kakao
dekoracja:
świeże owoce
Wykonanie
biszkopt:
Czekoladę rozpuść razem z masłem (możesz to zrobić w mikrofalówce lub w rondelku o grubym dnie).
Białka ubij na sztywno, dodaj porcjami cukier i miksuj, aż białka będą lśniące, a cały cukier się rozpuści.
Obydwie mąki, kakao i proszek do pieczenia przesiej razem przez sitko.
Do białek dodaj żółtka i krótko zmiksuj.
Wyłącz mikser.
Dodaj do jajek przestudzoną czekoladę oraz mąkę - delikatnie wymieszaj szpatułką.
Przełóż do wysmarowanej masłem i wysypanej odrobiną mąki tortownicy o średnicy 22 cm.
Piecz w 180 stopniach przez około pół godziny - do suchego patyczka.
Po upieczeniu wystudź.
Przekrój na dwa blaty (jeśli góra mocno wyrosła, to ją też zetnij, tak aby góra była równa).
ganasz czekoladowy:
Śmietankę zagrzej razem z miodem, dodaj połamaną na kawałki czekoladę i zamieszaj, aż czekolada się rozpuści.
Dodaj miękkie masło i dokładnie wymieszaj.
Odstaw do wystudzenia.
galaretka:
Owoce przełóż do rondelka, zalej wodą i wsyp cukier.
Podgotuj aż owoce zmiękną i się lekko rozpadną.
Żelatynę zalej zimną wodą i zamieszaj, gdy napęcznieje to ją chwilę podgrzej w mikrofalówce (lub wstaw szklankę do gorącej wody), rozpuszczoną żelatynę dodaj do owoców i zamieszaj.
Odstaw galaretkę do ostygnięcia.
złożenie tortu:
Dolny blat biszkopta włóż do tortownicy.
Nasącz go wodą zmieszaną z cukrem i cukrem waniliowym.
Wyłóż na biszkopt ganasz czekoladowy i wstaw do lodówki na pół godziny do schłodzenia.
Po tym czasie wyłóż na ciasto galaretę owocową (jeśli za mocno zastygła, to możesz ją krótko podgrzać, aby nabrała płynności).
Na wierzch połóż drugi blat ciasta i jego również nasącz ponczem.
Schłódź ciasto w lodówce przez przynajmniej godzinę.
polewa czekoladowa:
Zagotuj śmietankę z miodem i wodą.
Dodaj kakao i cukier - zamieszaj i gotuj aż cukier i kakao się rozpuszczą.
Na koniec dodaj rozpuszczoną w wodzie żelatynę i dokładnie wymieszaj.
Polewę schłódź i na koniec udekoruj nią ciasto.
Wierzch torcika możesz też udekorować świeżymi owocami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation