Kuchnia

kuchenne inspiracje

SERNIK Z JAGODAMI

SKŁADNIKI NA SPÓD:

350 g zmielonych ciastek oreo
1 łyżka kakao
100 g masła lub margaryny
SKŁADNIKI NA MASĘ JAGODOWĄ:

600 g jogurtu greckiego, temp. pokojowa
400 g twarogu sernikowego (może być z wiaderka)
200 ml śmietanki kremówki 30%
3 szklanki jagód
ok. 5-6 łyżek cukru pudru
5 łyżek żelatyny
1/2 szklanki gorącej wody
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

250 g serka mascarpone
100 ml śmietanki kremówki 30%
2-3 łyżki cukru pudru
DODATKOWO:

1 szklanka jagód na wierzch
* 1 szklanka o pojemności 250 ml

Dobrze zmielone ciasteczka oreo łączymy z przesianym kakao. Następnie dodajemy masło (może być zimne) i ponownie miksujemy do połączenia lub łączymy palcami. Tortownicę o śr. 24 cm ( u mnie silikonowa ze szklanym dnem) wykładamy papierem do pieczenia. Masę z ciastek wykładamy na dno i boki tortownicy lekko dociskając i wyrównując. Wkładamy do lodówki na 1-2 godziny.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do całkowitego wystudzenia (powinna być płynna). Jogurt chwilę miksujemy z twarogiem, dodajemy przesiany cukier puder oraz zmiksowane jagody. Masę łączymy z ostudzoną żelatyną oraz ubitą wcześniej kremówką. Masę wykładamy na spód i wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Serek miksujemy razem z kremówką, aż masa będzie mocno gęsta. Na koniec dodajemy przesiany cukier puder. Wykładamy na stężałą masę i dekorujemy świeżymi jagodami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation