Święta i uroczystości

wielkanocna kuchnia

Muffinkowe jajka w majonezie

Składniki:

6 jajek
oliwa z oliwek
6 łyżek śmietany 18%
sól

Sos majonezowy:
3 łyżki majonezu
2 łyżki gęstej śmietany
sól,
pieprz biały



Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Foremki sylikonowe posmarować olejem, włożyć do naczynia do zapiekania i wbić do każdej po jednym jajku,delikatnie aby żółtko nam się nie rozlało.
Jajko posolić, polać jedną łyżką śmietany i niewielką ilością oliwy z oliwek.
Zagotować wodę i wlać do naczynia do połowy wysokości muffinek.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać ok. 10 minut.
Jajka wyjąć z foremek i wystudzić. Majonez wymieszać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem.
Przygotować głębszy półmisek,ozdobić liściem sałaty i zalać majonezem.
Na majonez wyłożyć muffinkowe jajka,udekorować kleksem majonezu rzodkiewką,liściem pietruszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation