Święta i uroczystości

wielkanocna kuchnia

Słodkie Niebo: Pieczeń rzymska z jajkiem

Składniki:
500 g mielonego mięsa (użyłam z indyka)
1 jajko
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 czerstwa kajzerka
1 łyżka oleju
2 łyżki czosnku niedźwiedziego
bułka tarta do formy
2 łyżeczki chrzanu
szczypta słodkiej papryki w proszku
2 łyżeczki musztardy
szczypta kminku
sól i pieprz
Dodatkowo:
4 jajka ugotowane na twardo
Wykonanie:
Cebulę drobno kroimy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Cebulkę i czosnek podsmażamy na oleju. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy surowe jajko, kajzerkę namoczoną w mleku, chrzan, kminek, czosnek niedźwiedzi, słodką paprykę, sól i pieprz. Masę wyrabiamy najlepiej ręką.

Foremkę keksową o długości ok. 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy połowę mięsnej masy. Na środku masy układamy ugotowane na twardo i obrane jajka. Następnie wykładamy pozostałe mięso. Wierzch pieczeni smarujemy musztardą. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez ok. 50 minut.


Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation