Kuchnia

kuchnia

Meksykańskie burgery z czerwonej fasoli
z orzeźwiającą sałatką z czerwonej fasoli i kremowym awokado

Składniki na około 8 burgerów:

2 puszki czerwonej fasoli albo odpowiednia ilość ugotowanej fasoli
1/2 szklanki ryżu
1/2 szklanki słonecznika
1/2 szklanki lnu
łyżeczka kuminu
pół łyżeczki wędzonej papryki
pół łyżeczki czarnuszki
pół czerwonej cebuli, posiekanej w drobną kostkę
mały kawałek chili, drobno posiekane
ząbek czosnku, drobno posiekane
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oliwy
2 łyżeczki płatków drożdżowych, opcjonalnie
sól

Składniki na surówkę z czerwonej kapusty:

300 gram czerwonej kapusty, drobno posiekanej
pół dużej czerwonej cebuli, drobno posiekanej
garść świeżej kolendry, posiekanej
3 łyżki oliwy
2 łyżki soku z limonki
mały kawałek chili, drobno posiekanego
łyżeczka syropu z agawy

Składniki na krem z awokado:

2 - 3 bardzo dojrzałe awokado
2 łyżki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
sól i pieprz

Do podania:

ulubione bułki do serwowania burgerów

Przygotowanie:

Połączyć wszystkie składniki na sałatkę w dużej misce i odłożyć do lodówki.
Ugotować ryż w osolonej wodzie. W międzyczasie pozostałe składniki na burgery przełożyć do dużej miski i zblendować na jednorodną masę ręcznym blenderem. Ugotowany ryż odcedzić, przestudzić i dokładnie wymieszać z masą na burgery. Można odłożyć na pół godziny do lodówki, wtedy masa łatwiej się klei.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Ulepić z powstałej masy małe kotleciki, które następnie układać na blasze do pieczenia wyłożenej papierem. Gotowe kotleciki wsunąć do piekarnika i piec około 20-30 minut, następnie delikatnie obrócić je na drugą stronę i piec kolejne 10-15 minut.
W międzyczasie awokado rozgnieść z pozostałymi składnikami na kremową pastę, najlepiej zrobić to widelcem.
Do ciepłych bułek nakładać łyżkę musu z awokado, następnie gorący kotlet i sałatkę z czerwonej fasoli. Dla ułatwienia w podawaniu i jedzeniu każdego burgera można przekłuć patyczkiem do szaszłyków.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation