Kuchnia

Ciastka

Rozpustne gotowanie: Najdelikatniejsze pączki.

Składniki na najdelikatniejsze pączki świata na 16 sztuk
ROZCZYN:
1/3 szklanki ciepłego mleka
2 łyżeczki cukru
40 g świeżych drożdży
2 łyżki mąki pszennej
RESZTA SKŁADNIKÓW:
2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki ciepłego mleka
6 łyżek cukru
3 żółtka
2 całe jajka
1 płaska łyżeczka soli
aromat waniliowy
50 g rozpuszczonej, ciepłej margaryny
marmolada, dżem lub powidła
kandyzowana skórka pomarańczowa
lukier
olej do smażenia
Przygotowujemy rozczyn. Do miseczki kruszymy drożdże, dodajemy cukier, mleko, mąkę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce by urosły, na jakieś 10-15 minut.
Do miski wbijamy jajka, dodajemy żółtka i ubijamy z cukrem na puch. Mąkę przesiewamy do sporej miski, dodajemy sól, wyrośnięte drożdże, ciepłe mleko, łyżeczkę aromatu waniliowego, ubite jajka i wyrabiamy mikserem z mieszadłami do ciasta drożdżowego. Po upływie 10 minut dodajemy rozpuszczoną margarynę i wyrabiamy kolejne 5 minut. Powstałe ciasto oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na jakieś 60-90 minut, aż ciasto ładnie wyrośnie. Po tym czasie wykładamy ciasto na stolnicę i delikatnie wyrabiamy podsypując mąką. Wałkujemy na dość gruby placek (2 cm) i za pomocą szklanki wykrawamy pączki. Placuszki układamy na stolnicy i pozostawiamy na około 30 minut, by wyrosły, następnie obracamy krążki i pozostawiamy na kolejne 20 minut.
W rondlu rozgrzewamy olej i wrzucamy partiami placuszki. Smażymy do zarumienienia, po około 1 minucie na każdą stronę, odsączamy na papierowych ręcznikach. Nadziewamy podgrzanymi powidłami, lukrujemy, dekorujemy skórka pomarańczową i wcinamy!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation