Kuchnia

Przepisy

PRZEPIS – LECZO
2 cebule
3 papryki czerwone
1 kg pomidorów podłużnych
2 cukinie
3 łyżki koncentratu pomidorowego
pół szklanki przecieru pomidorowego
2 łyżki miodu
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
po łyżce tymianku, rozmarynu i oregano (świeżych lub suszonych)
1 łyżka mielonej słodkiej papryki
sól, pieprz
chorizo lub kiełbasa wiejska czosnkowa
Umyj warzywa. Obierz i posiekaj drobno cebulę w kostkę. Pozbaw papryki gniazd nasiennych i potnij w cienkie paseczki. Cukinie przetnij wzdłuż i posiekaj na pół talarki. Pomidory natnij na końcach na krzyż i ułóż w naczyniu, zalej wrzątkiem, zostaw na 2 minuty, wylej wodę i ponownie zalej je tym razem zimną wodą. Obierz ze skórek i posiekaj na mniejsze kawałki. W garnku o grubym dnie rozgrzej oliwę. Na średnim ogniu podsmażaj cebulę, aż się zeszkli, jakieś 3-4 minuty. Dodaj paprykę i smaż kolejne 5 minut. Dodaj cukinię i pomidory. Dodaj sól- ja zaczynam od dodania czubatej łyżeczki i na koniec duszenia dodaję ewentualnie więcej. Dodaj zioła, wyciśnięty przez praskę czosnek, mieloną słodką paprykę , pieprz, miód. koncentrat i przecier pomidorowy. Duś pod przykrywką, na małym ogniu 45 minut, mieszając od czasu do czasu. Pod koniec duszenia spróbuj i ewentualnie dodaj przypraw do smaku.
W międzyczasie potnij kiełbasę na talarki. Rozgrzej żeliwną lub teflonową patelnię bez tłuszczu i wrzuć na nią pociętą kiełbasę. Smaż po obu stronach aż się zezłoci. Dodaj do leczo. Podawaj z grillowanymi pajdami chleba. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation