Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Słodko-ostra zupa krem z batatów z nutką chilli

Składniki:
- ok. 700g batatów (u mnie dwa duże)
- 1 litr bulionu
- łyżka oleju kokosowego lub innego
- cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- łyżeczka papryki ostrej
- pół łyżeczki chilli
*opcjonalnie: marchew i pietruszka z wcześniej ugotowanego bulionu, jogurt naturalny, szczypiorek

Bataty obieramy i kroimy w kostkę. W garnku podsmażamy na oleju do zeszklenia cebulę wraz z czosnkiem. Dorzucamy pokrojone w kostkę bataty. Dusimy, co jakiś czas mieszając przez ok. 10 minut. Zalewamy gorącym bulionem, doprawiamy i gotujemy do miękkości batatów. Następnie wraz z marchewką i pietruszką za pomocą blendera miksujemy na zupę-krem. Podajemy z kropką jogurtu naturalnego i posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation