DIY - zrób to sam

kulinarne inspiracje

Składniki na zimowy tradycyjny kapuśniak polski
0,5 kg kiszonej, kwaśnej kapusty
40 dag żeberek wieprzowych (tym razem nie muszą być specjalnie chude)
15 dag wędzonego boczku
10 dag słoniny
1 spora cebula
2 marchewki
1 spory korzeń pietruszki
4 ziemniaki nie rozpadające się podczas gotowania
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
10 ziaren pieprzu
1,5 łyżki całych ziaren kminku
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie dania zimowy tradycyjny kapuśniak polski

Marchewkę oraz korzeń pietruszki obieram, myję i kroję wzdłuż na cztery części. Cebulę obieram, przekrawam na pół i opalam nad gazem, aż skórka stanie się cała czarna.

Warzywa wkładam do garnka, dodaję opłukane i pokrojone żeberka, zalewam 2 litrami zimnej wody, dodaję liście laurowe, ziele angielskie i całe ziarna pieprzu. Gotuję na małym ogniu przez 40 minut - zupa powinna tylko lekko wrzeć.

Boczek i słoninę kroję na drobną kostkę, podsmażam przez chwilę na patelni, aż wytopi się z nich trochę tłuszczu.

Z wywaru wyjmuję warzywa, dodaję kapustę, kminek, boczek i słoninę z tłuszczem, gotuję na małym ogniu około 30 minut, aż kapusta zmięknie.

W oddzielnym naczyniu gotuję obrane i pokrojone na kostkę o boku 1 cm ziemniaki. Kiedy są prawie miękkie, odcedzam je. Podgotowane ziemniaki dodaję do zupy. Doprawiam solą i pieprzem. Gotuję jeszcze 3 minuty.

Podaję mocno gorącą z grubo krojonymi pajdami chleba upieczonego na zakwasie.

Dodatkowe informacje
To jest zimowa wersja kapuśniaku. Czyli syta i energetyczna. Jeśli uważasz, że jest za tłusty, możesz nie dodawać słoninki.
Zupę można wzbogacić o nową nutę smakową, dodając do niej 3 suszone grzyby.
Jeśli do kapuśniaku dodasz pod koniec gotowania kilka kawałków białej kiełbasy (wcześniej sparzonej przez kilka minut w gorącej wodzie), zamieni się ona w jednogarnkowe danie, które może stanowić cały obiad.
Zupę można przyrządzić również z innych kawałków mięsa, nie tylko z żeberek. Pyszna będzie ugotowana na wędzonych żeberkach. Można ją również ugotować na wołowinie lub na dobrej, wędzonej kiełbasie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation