Kuchnia

Zdrowy deserek

Truskawkowy deser z galaretką i bitą śmietaną

ilość porcji: 8

Składniki:
galaretka truskawkowa (2 opakowania)
śmietanka kremówka 30% (750 ml)
truskawki (do dekoracji)

Przygotowanie:
Rozpuść galaretkę w 500 ml wrzącej wody. Rozlej ją do salaretek. Aby galaretka zastygła pod kątem, ułóż salaretki np. na blaszce do pieczenia babeczek i lekko przechyl (zobacz zdjęcie). Odstaw do ostudzenia.
Drugą galaretkę rozpuść w szklance wrzącej wody i przestudź.
W międzyczasie ubij śmietanę kremówkę (500 ml) i wymieszaj ją z ostudzoną galaretką.
Gdy galaretka w salaterkach już stężała, możesz przełożyć powstałą masę na wierzch. Całość odłóż do zastygnięcia.
Przed podaniem ubij pozostałą śmietankę (250 ml) i nałóż ją na deser. Całość ozdób owocami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation