Kuchnia

obiad

Eat with gusto!: Placuszki ryżowe

Składniki

*200 g ryżu parboiled (ugotowanego, zimnego)
*150 g mięsa mielonego z indyka (podsmażone wcześniej na patelni)
*130 g groszku konserwowego
*6 niedużych pieczarek
*2 średniej wielkości cebule
*2 jaja
*200 g mąki żytniej
*garść liści natki pietruszki
*sól, pieprz, pieprz ziołowy do smaku
*olej do smażenia

Przygotowanie

W misce umieszczam ryż, dodaję mięso mielone (wcześniej podsmażyłam mięso na patelni bez dodatku tłuszczu, mieszałam je cały czas, aby się nie przypaliło, tłuszcz wytopiony z mięsa usuwam), poszatkowaną w drobną kostkę obraną cebulę i pieczarki (nie obieram pieczarek ze skórki, tylko dokładnie myję w ciepłej wodzie) oraz posiekane drobno liście natki pietruszki. Składniki dokładnie mieszam. Dodaję do nich odcedzony wcześniej groszek. Całość mieszam. Przyprawiam do smaku. Dodaję mąkę. Ponownie mieszam wszystkie składniki. Na koniec wbijam jaja. Mieszam składniki do momentu, aż dobrze się ze sobą skleją. Umieszczam patelnię na średnim ogniu. Smażę placuszki na rozgrzanym oleju po 2 min. z każdej strony. Czas smażenia odliczam od nałożenia na patelnię ostatniego placuszka. Podaję z sosem czosnkowym.

Sos czosnkowy

Składniki

*370 g jogurtu naturalnego (duży jogurt)
*4 ząbki czosnku
*sól do smaku

Przygotowanie

Wszystkie składniki miksuję w blenderze. Odstawiam na 1 h do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation