Design

Design

Sernik czekoladowy

Spód
100 g herbatników
1 łyżka kakao
2 łyżki masła
Masa serowa
1 kg sera trzykrotnie zmielonego
250 g serka mascarpone
100 g śmietany kremówki
4 jajka
2 łyżki masła
2 łyżki cukru pudru
100 g czekolady
3 łyżki kakao
Polewa
200 g czekolady
30 g śmietany kremówki
Wykonanie
Herbatniki kruszymy, mieszamy z kakao i roztopionym masłem. Formę do pieczenia o średnicy 20 cm wykładamy folią aluminiową, najlepiej użyć blaszki z wyciąganym dnem. Na dno kładziemy spory kawałek folii aluminiowej, następnie nakładamy obręcz i wystające części folii owijamy z zewnątrz obręczy. Na dno formy wykładamy pokruszone herbatniki.
Do sera wymieszanego z serkiem mascarpone i śmietanką kremówką dodajemy po kolei jajka i miksujemy. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i mieszamy z masą serową. Następnie dodajemy roztopione masło, kakao i ewentualnie cukier puder. Ja użyłam czekolady mlecznej, jeśli jednak wykorzystujemy czekoladę gorzką, warto dodać więcej cukru. Piekarnik rozgrzewamy do 180ºC. Ser wykładamy na pokruszone herbatniki. Forma powinna być wysoka, ponieważ wykorzystujemy ponad 1 kg sera. Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy 1,5 godziny. Po tym czasie pozostawiamy sernik w otwartym piekarniku do ostygnięcia, następnie wstawiamy go do lodówki, najlepiej na noc.
Przygotowujemy polewę. Podgrzewamy śmietankę i zatapiamy w niej 100 g czekolady. Cały czas mieszamy, aż wytworzy się jednolita gęsta masa. Polewamy nią ciasto. Pozostałą czekoladę wykorzystujemy do wiórków czekoladowych, którymi ozdabiamy sernik. Podajemy schłodzony. Smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation