Kuchnia

mniam mniam

Serowe krakersy paprykowe z dipem z bakłażana - kuchnia+
Składniki:

2 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżka cukru
1 płaska łyżka soli
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
75 g masła
½ szklanki zimnej wody
120 g startego parmezanu
ostra lub słodka papryka
dip bakłażanowy:
1 duży bakłażan
2 ząbki czosnku + 1 do zmiksowania
2 łyżeczki sezamu
Sól
pieprz
2 łyżki natki pietruszki
100 g twarogu
oliwa
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wrzucamy do malaksera i miksujemy na gładkie ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 1 godzinę.
Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto najcieniej jak się da, posypujemy papryką i wałkujemy jeszcze raz, żeby papryka lepiej się wkleiła do ciasta.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni.
Nożem do pizzy, radełkiem lub ostrym nożem kroimy romby, trójkąty lub kwadraty. Układamy na blasze i pieczemy ok. 5-7 minut, aż się zezłocą, ale niezbyt mocno, bo będą gorzkie w smaku.
Podajemy z dipem z pieczonego bakłażana.
Bakłażana przekrawamy na pół, robimy nacięcia, w które wbijamy pokrojono cieniej 2 ząbki czosnku. Przyprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy oliwą. Pieczemy ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st.
Za pomocą łyżki wydrążamy środek, przekładamy do malaksera, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokruszony twaróg, sezam, poszatkowaną nać pietruszki i 2 łyżki oliwy. Miksujemy i w razie potrzeby dolewamy oliwę. Podajemy schłodzony.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation