Kuchnia

mniam mniam

Sałatka z bobu, pomidorów i chorizo z dressingiem ziołowo-miodowym - kuchnia+

Składniki:

400 g bobu
2 kolorowe pomidory
6 plastrów chorizo
4 łyżki miodu
100 g twardego twarogu
skórka z połówki cytryny
2 łyżki koperku
2 łyżki mięty
oliwa
sól
pieprz
Przygotowanie:
Bób gotujemy w osolonym wrzątku aż będzie miękki, ale nadal jędrny. Studzimy i obieramy ze skórki.
Pomidory kroimy w drobną kostkę, zioła szatkujemy.
Do miseczki przekładamy miętę, koperek, ścieramy do nich skórkę z cytryny, dodajemy szczyptę soli, odrobinę pieprzu i 1 łyżkę miodu. Mieszamy i dolewamy oliwę. Do bobu dodajemy połowę dressingu i mieszamy.
Chorizo kroimy w paski i prażymy na suchej patelni, jak się trochę podgrzeje i zacznie być chrupiąca polewamy ją miodem i co jakiś czas mieszając prażymy.
Na talerzu układamy bób, pokrojone pomidorki, posypujemy kawałkami twarogu i krążkami cebuli. Przyprawiamy solą i pieprzem i skrapiamy dressingiem. Na wierzch układamy paski chorizo. Podajemy z bagietką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation