Kuchnia

mniam mniam

Zupa z kukurydzy z wędzoną rybą i porem - kuchnia+
Składniki:

3-4 małe ziemniaki, najlepiej młode
1 por
ok. 1 l wywaru warzywnego
1 ½ puszki kukurydzy lub 2 kolby świeżej kukurydzy cukrowej
2 łyżki masła
pieprz biały
sól
150 ml śmietany 22-30 %
200 g wędzonej ryby maślanej lub pstrąga
2 łyżki naci pietruszki
do podania - grzanki ziołowe
Przygotowanie:
Ziemniaki szorujemy, obieramy i kroimy na pół lub ćwiartki.
Pora przekrawamy na pół (wykorzystujemy tylko jaśniejszą i białą część), a następnie kroimy w półplasterki.
W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy pora i krótko przesmażamy, tak, by się nie spalił a zmiękł.
Dodajemy ziemniaki i zalewamy całość wywarem. Gotujemy pod przykryciem ok. 10 minut.
Kukurydzę odsączamy z zalewy lub ścinamy ziarna z surowej. Przekładamy je do zupy i gotujemy dalej.
Po ok. 10 minutach miksujemy blenderem i dokładamy podzieloną na cząstki rybę. Doprawiamy całość solą, białym pieprzem i podlewamy śmietanką. Dekorujemy nacią pietruszki i podajemy np. z grzankami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation