Kuchnia

mniam mniam

Leczo z klopsikami - kuchnia+
Składniki:

4 kolorowe papryki
3 cebule
2 duże pomidory, obrane ze skórki
4 ząbki czosnku + 1 do klopsików
4 frankfurterki
500 ml wody, wywaru warzywnego lub drobiowego
200 g wędzonego, parzonego boczku
500 g mielonej wieprzowiny
½ namoczonej w mleku lub wodzie czerstwej kajzerki
1 łyżka poszatkowanej natki pietruszki lub kolendry
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól
pieprz
oliwa
bułka tarta
¼ szklanki wody
2 łyżki mąki
cukier
Przygotowanie:
Papryki i pomidory myjemy i suszymy.
Papryki kroimy w ok. 1 cm paski, cebulę w półplasterki, czosnek w plasterki, a pomidory w sporą kostkę.
Boczek kroimy w kostkę , a kiełbaski w plasterki.
Do rozgrzanego garnka bez dodatku tłuszczu dodajemy boczek, jak się ładnie zrumieni dodajemy kiełbaskę i rumienimy całość. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu, który zostawiamy w garnku, a mięso przekładamy do miseczki. Jeśli w garnku jest za mało tłuszczu dolewamy olej lub oliwę. Jak się ponownie rozgrzeje wrzucamy cebulę i smażymy ją dotąd, aż zmięknie i się zeszkli. Dodajemy do niej czosnek i krótko razem smażymy mieszając.
Do garnka dodajemy paprykę, ostrą i łagodną paprykę (przyprawę), podlewamy odrobiną wody lub wywaru, przykrywamy garnek i dusimy całość ok. 20-30 minut.
W tym czasie namoczoną w mleku kajzerkę dokładnie odciskamy, przekładamy ją do miski, dodajemy mielone mięso i mieloną kolendrę, sól, pieprz i wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dodajemy poszatkowaną nać pietruszki i wyrabiamy masę.
Formujemy klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Panierujemy klopsiki w bułce tartej i smażmy na rozgrzanym tłuszczu.
Do papryki dodajemy pomidory i dusimy dalej 10 minut. Do warzyw dodajemy boczek i kiełbaski, oraz usmażone klopsiki. Gotujemy razem kolejne 10 minut na niezbyt dużym ogniu. W razie potrzeby zagęszczamy całość wodą z mąką. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i ew. cukrem lub miodem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation