Kuchnia

mniam mniam

Łosoś w oliwie z puree z kalafiora - kuchnia+
Składniki:

2 filety łososia ze skórą
1 mały kalafior
mleko
kilka listków melisy
1 pomarańcza (skórka i 2 plasterki)
1 cytryna (skórka)
1 limonka (skórka)
rozmaryn
oliwa z oliwek
maślanka lub kefir
ocet z białego wina
sól
pieprz
Przygotowanie:
Puree: pokrój kalafiora na kawałki i ugotuj do miękkości w mleku. Odsącz.
Włóż z powrotem do garnka, wlej kefir lub maślankę i podgrzej przez chwilę. Zblenduj do gładkiej
konsystencji. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Odstaw.
Dressing: wymieszaj oliwę ze startą skórką z cytryny, limonki i pomarańczy, dodaj rozmaryn,
łyżkę octu, dopraw solą i pieprzem i odstaw.
Łosoś: dopraw łososia solą i pieprzem. W rondelku podgrzej oliwę do temperatury 60-
80 stopni, dodaj plastry pomarańczy oraz liście melisy.
Zanurz kawałki łososia w oliwie i na bardzo małym ogniu gotuj, aż łosoś się zetnie, czyli ok 15 min. Odsącz kawałki łososia na papierowym ręczniku.
Na talerz podaj puree z kalafiora i kawałki łososia, polej dressingiem. Jako dodatek
polecam sałatkę z rukoli i pomidorków koktajlowych.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation