Kuchnia

mniam mniam

Baton drobiowy z pistacjami - kuchnia+
Składniki:

600 g filetów z kurczaka
150 g surowej słoniny
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
listki tymianku
garść pistacji
2-3 łyżki śmietany
1 białko
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być mocno schłodzone. Należy schłodzić również części maszynki do mięsa.
Słoninę należy zmielić przez maszynkę na najdrobniejszych oczkach i włożyć do lodówki.
Filet z kurczaka pokroić w mniejsze kawałki i zmielić w maszynce na najmniejszych oczkach. Schłodzić.
Słoninę i filety przepuścić przez maszynkę raz jeszcze.
Następnie ułożyć miskę ze zmielonym mięsem na misce z lodem. Wymieszać zawartość miski z mięsem, dodać przyprawy i powoli wlewać zimną śmietanę ciągle mieszając, dosypać pistacje.
Na koniec domieszać surowe, schłodzone białko, całość wstawić do lodówki.
W garnku zagrzać wodę do temperatury 70 stopni.
Mięso przełożyć na folię spożywczą i zwinąć w baton, końcówki foli zawiązać, starając się wypuścić nadmiar powietrza. Gotowy baton włożyć do wody i gotować ok. 30 minut pilnując, by temperatura wody nie przekraczała 70 stopni. Wystudzić i pokroić w plastry.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation