Kuchnia

mniam mniam

Tiramisu - kuchnia+
Składniki:

3 duże jaja
500 g serka mascarpone
ok. 250 g podłużnych biszkoptów
1 ½ szklanki mocnej kawy
szczypta soli
kakao
3-4 łyżki cukru drobnego lub pudru
Przygotowanie:
Żółtka ubijamy z cukrem, aż będą jasne i zwiększą swoją objętość.
Zaparzamy mocną kawę i wlewamy ją do podłużnego naczynia, żeby ostygła.
Do żółtek dodajemy partiami mascarpone.
Białka ubijamy ze szczyptą soli i delikatnie łączymy je z masą serową.
Biszkopty zanurzamy na chwilę w wystudzonej kawie i układamy na dnie podłużnego naczynia, przykrywamy warstwą kremu i oprószamy kakao. Znów układamy nasączone biszkopty i przykrywamy kremem.
Wierzch tiramisu obsypujemy kakao. Wstawiamy do lodówki najlepiej na noc. Przykrywamy folią spożywczą, żeby deser nie „łapał” zapachów z lodówki. Można go przygotować od razu w pucharkach i serwować już poporcjowany.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation