Kuchnia

kuchnia

Kurczak Murgh Masala

Ilość: 2 większe porcje lub 3 małe

Składniki Na Kurczaka Murgh Masala:

0,5 kg piersi z kurczaka
100 g masła lub ghee
5 goździków
0,5 laski cynamonu (5 cm)
4 ząbki czosnku
2 średnie cebule
4 średnie pomidory
1 pełna łyżeczka mielonego kuminu
1 pełna łyżeczka mielonej kolendry
1 pełna łyżeczka kurkumy
1/4 pełnej łyżeczki mielonej papryki chilli
1/4 pełnej łyżeczki soli
200 ml wody
kawałek świeżego imbiru (5 cm) lub 1 pełna łyżeczka mielonego imbiru
1/4 łyżeczki Garam Masala




Składniki Na Ogórkowy Relish:

0,5 ogórka szklarniowego
300 ml jogurtu naturalnego
1/4 pełnej łyżeczki soli
1/4 pełnej łyżeczki mielonego kuminu
szczypta świeżo zmielonego pieprzu
szczypta papryki chilli




Przygotowanie Kurczaka Murgh Masala:

Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pozbyć je zbędnego tłuszczu oraz pokroić w średnią kostkę i odstawić do czasu użytku.
Rozpuścić masło na patelni (najlepiej użyć patelni Wok).
Do rozgrzanego masła dodać goździki i cynamon.
Smażyć ok. 30 sek. na średnim płomieniu lub do momentu, kiedy przyprawy puszczą aromat; często mieszać, aby przyprawy się nie przypaliły.
Dodać posiekany drobno czosnek.
Dodać posiekaną drobno cebulę.
Smażyć na średnim płomieniu ok. 7-8 min. często mieszając, aby cebula i czosnek zmiękły i zarumieniły się, ale nie spaliły.
W czasie smażenia cebuli i czosnku należy pokroić w kostkę pomidory.
Następnie zmiksować je blenderem na kremową konsystencję i odstawić do czasu użytku.
Gdy cebula jest już miękka i zarumieniona należy dodać kumin.
Dodać kolendrę.
Dodać kurkumę.
Dodać paprykę chilli.
Dodać sól.
Smażyć ok. 1 min.
Dodać kurczaka.
Smażyć ok. 5-7 min. na średnim płomieniu często mieszając do momentu, kiedy kurczak będzie biały i lekko się zarumieni.
Wlać wodę.
Dodać zmiksowane pomidory.
Dusić na małym płomieniu ok. 10-15 min. do momentu, kiedy płyn zredukuje się o połowę.
Dodać imbir.
Dodać przyprawę Garam Masala.
Wymieszać.
Odstawić z płomienia.
Podawać z chlebkami Chapatis oraz ogórkowym Relish'em.




Przygotowanie Ogórkowego Relish'u:

Ogórki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Odcisnąć z nich nadmiar wody.
Dodać jogurt.
Wymieszać.
Dodać pozostałe przyprawy.
Wymieszać.
Schłodzić.
Podawać.

źródło: http://dariaanna.blogspot.com/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation