Kuchnia

Wypieki... na słono

rustykalna kuchnia - cooking at home: Chleb z żurawiną

Receptura:
450 g maki pszennej
1 łyżeczka soli
7 g suszonych drożdży
1 łyżeczka cukru
400 ml ciepłego mleka (nie gorącego)
1/2 szklanki suszonych żurawin pokrojonych na mniejsze kawałki
garść mąki żytniej razowej do zagniatania ciasta

Nagrzej piekarnik do 230*C (445*F).
Mąkę i sól wymieszaj w misce. Drożdże i cukier rozpuść w ciepłym mleku dodaj do mąki i dokładnie połącz wszystkie składniki na lepkie ciasto. Odstaw przykryte ściereczką w cieple miejsce, aż podwoi swoją objętość. Trwa to około 1 godzinę. Posyp blat lub stolnicę mąką razową i wyłóż ciasto. Zagniataj ciasto do środka używając nadgarstka. Jeśli nie wiesz jak to zrobić zajrzyj tutaj. Wyrobione ciasto odstaw na ok 20 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Teraz wstaw ciasto do piekarnika i przez pierwsze 10 minut piecz w temperaturze 230*C (445*F), a później zmniejsz do 210*C (410*F) i piecz przez 30 minut.

Spróbuj też pszenno - żytniego chleba na jogurcie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation