Kuchnia

Lody

gruszki i lody carte d’or vanilla z nutą karmelu
(dla 4 osób)
czas przygotowania: 15 minut
poziom trudności: łatwe

składniki:
4 duże gałki lodów carte d’or vanilla
2 dojrzałe gruszki lub gruszki z syropu
300 g cukru
200 ml wody
1 cytryna

sposób przygotowania:
usyp kopczyk z cukru w garnku o grubym dnie. postaw garnek na średnim ogniu i po chwili wlej wodę tak, by otoczyła cukier. obrane gruszki pokrój na ćwiartki i usuń delikatnie pestki, a następnie skrop gotowe części sokiem z cytryny. gdy woda w garnku zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i pozwól,
by cukier stopniowo rozpuszczał się w wodzie. po 3-4 minutach do brązowiejącej masy dodaj gruszki
i delikatnie obtaczaj je w tworzącym się sosie karmelowym. duś je przez ok. 5 minut i wyłóż na talerzyki lub do pucharków. dodaj do tego lody
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation