Kuchnia

Zupy

co dziś jemy Mamo?: ZUPA GROSZKOWA
Składniki:

- 70 g masła
- 1 cebula
- 2 puszki groszku
- 140 ml wody
- 500-550 ml mleka
- sól pieprz
- 2 łyżki sosu słodko ostrego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki musztardy






Przygotowanie:

1. W garnku, rozpuścić masło, na małym ogniu. Dodać posiekaną cebulę, gotować ją do miękkości przez ok 5 minut. Od czasu, do czasu mieszać.

2. Dodać groszek i wlać wodę. Zwiększyć ogień i gotować pod przykryciem przez 5 minut, aż groszek będzie miękki.

3. Następnie wlać mleko, doprawić solę i pieprzem. Zagotować cały czas mieszając.

4. Zmiksować na pure. Następnie, należy wsypać suche składniki do mokrych i dokładnie wymieszać.

5. Zagotować i dolać resztę mleka, jeśli krem jest za gęsty. Doprawić do smaku sosem słodko ostrym, musztardą oraz cytryną.

6. Można przyozdobić całym groszkiem lub pastą paprykową i śmietaną. Podawać z grzankami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation