Kuchnia

Zupy

Zupa ogórkowa ze świeżego ogórka

składniki:

skrzydełka z kurczaka - 4 sztuki Bulionetka Domowa Warzywna Knorr ogórek zielony - 200 gramów marchewka - 100 gramów pietruszka - 50 gramów seler - 50 gramów czosnek - 1 ząbek ziemniaki - 200 gramów por - 40 gramów ziele angielskie - 4 ziarna cytryna - 1 sztuka margaryna lub masło - 40 gramów jogurt naturalny - 200 mililitrów koperek - 1 pęczek liść laurowy - 2 sztuki mąka ziemniaczana

Zupa ogórkowa ze świeżego ogórka - Sposób przygotowania:

Ziemniaki, cebulę i pora pokrój w małą kostkę. Marchew, seler i pietruszkę zetrzyj na tarce.
W garnku, w którym zazwyczaj gotujesz zupę, rozpuść margarynę. Wrzuć warzywa i zeszklij je smażąc przez chwilę na wolnym ogniu. Następnie dodaj opłukane skrzydełka z kurczaka.
Całość zalej 1 litrem zimnej wody i dodaj Bulionetke Knorr. Wywar doprowadź do wrzenia, zbierz powstałą pianę i dodaj przyprawy.
Zupę gotuj na wolnym ogniu przez 40 minut. W międzyczasie obierz ogórka, zetrzyj go na tarce, posiekaj koperek i wyciśnij sok z cytryny.
W miseczce wymieszaj jogurt naturalny z mąką ziemniaczaną, startym ogórkiem i koperkiem. Dodaj odrobinę gorącej zupy, po czym całość wlej do garnka dokładnie mieszając.
Zupę doprowadź do wrzenia i od razu odstaw na bok.
Gdy zupa będzie już gotowa, dopraw ją do smaku sokiem z cytryny i - jeśli jest taka potrzeba, świeżo mielonym pieprzem i odrobiną soli.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation