Kuchnia

Pychotki

ZUPA Z DYNI Z OSTRĄ PAPRYKĄ I CYNAMONEM (dla dwóch osób – małe porcje, ok. 0,5 litra)

30 dag dyni pokrojonej w kostkę
10 dag posiekanej cebuli
ok. 3 łyżek koncentratu pomidorowego (używam domowego koncentratu, dlatego ilość łyżek wg uznania)
15 dag ziemniaków pokrojonych w kostkę (1 średni)
oliwa z oliwek
ostra papryka w proszku
cynamon w proszku
sól
groszek z puszki

1) Posiekaną cebulę udusić w garnku na oliwie.
2) Dodać dynię, ziemniaki, koncentrat. Podlać wodą (wg uznania, 0,5-1 szklanka), dusić, aż warzywa zmiękną.
3) Zmiksować. Jeśli zupa jest zbyt gęstą, dodać wody i jeszcze raz zagotować.
4) Doprawić solą, ostrą papryką i cynamonem.

Podawać posypaną sporą ilością groszku konserwowego, z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation