Kuchnia

przekąski

Jajka po polsku
Składniki:

6 jaj,
2 łyżki masła,
1 łyżka siekanej pietruszki,
1 łyżeczka soli,
1 łyżeczka pieprzu,
masło,
bułka tarta.

Wykonanie:
Cztery jaja gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki, kroimy na połówki i wydłubujemy żółtka bez naruszania białka. Żółtka przecieramy przez sito, dodajemy surowe żółtka pozostałych dwóch jaj, pietruszkę, sól i pieprz. Surowe białka ubijamy na lekką pianę i mieszamy delikatnie z masą żółtkową. Na dno płaskiego żaroodpornego naczynia wykładamy część tej mikstury, resztą napełniamy wydrążone białka, które składamy po dwa, tak, aby wyglądały na całe jajka. Układamy jajka w naczyniu i jeśli pozostała nam jeszcze reszta masy, robimy z niej ściankę dokoła. Całość polewamy odrobiną stopionego masła, obficie posypujemy bułka tartą i pieczemy krótko aż do zbrązowienia. Podajemy z kremowym sosem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation