Kuchnia

Mięso Kurczak Indyk Kaczka

Kinga Paruzel: Kaczka w sosie winnym z kluseczkami z mascarpone i modrą kapustą

Danie główne: Kaczka w sosie winnym z kluseczkami z mascarpone i modrą kapustą

Kaczka w sosie winnym
2 piersi z kaczki (po 150 g na porcję)
1 płaska łyżeczka imbiru
1 płaska łyżeczka cynamonu
sól, pieprz
100-150 ml czerwonego wytrawnego wina
1 łyżka galaretki z żurawiny
odrobina octu balsamicznego (opcjonalnie)
1 łyżeczka bardzo zimnego masła (opcjonalnie)

Skórę z kaczki naciąć w kratkę. Kaczkę oprószyć posolić, mielonym imbirem i cynamonem. Obsmażyć skórą do dołu na dobrze rozgrzanej patelni około 6-7minut, następnie 1 minutę z drugiej strony. Kaczkę przełożyć do piekarnika na kratkę skórą do góry i piec 7 min w temp 180C.
Z wytopionego z kaczki tłuszczu przygotować sos: do tłuszczu dodać wino i zredukować do 1/3. Dodać galaretkę żurawinową, doprawić cynamonem, imbirem, solą i pieprzem. Jeśli jest zbyt słodkie można zakwasić octem balsamicznym. Gotować aż galaretka się rozpuści i zagęści sos. Jeśli chcemy gładszego i bardziej świecącego sosu, pod koniec można dodać kawałek bardzo zimnego masła.

Kluski z mascarpone
200 g mascarpone
1 żółtko
około 100 g mąki pszennej
sól do smaku

Mascarpone i żółtko połączyć, posolić, dodać tyle mąki ile zabierze masa uważając, aby nie było jej za dużo gdyż wtedy kluski będą twarde. Podzielić ciasto na części i formować wałeczki posypując w razie konieczności mąką. Ciąć ostrym nożem co 1 cm. Kluski gotować we wrzącej osolonej wodzie do momentu wypłynięcia (można je można dodatkowo obsmażyć na powstałym z wytopienia skóry kaczym tłuszczu).

Modra kapusta
¼ główki czerwonej kapusta
100 ml czerwonego wytrawnego wina
1 mała cebula
½ obranego jabłka
3 śliwki kalifornijskie
50 g boczku
1 łyżeczka soku z cytryny
sól i pieprz

Kapustę czerwoną poszatkować, opłukać zimną wodą i umieścić w garnku. Dodać ok 100ml wina. Dusić ok 10-15 min. Na patelni podsmażyć pokrojony w drobną kostkę boczek. Kiedy cały tłuszcz się wytopi dodać pokrojone w kostkę jabłko, cebulę, i śliwki. Smażyć ok 3-4 min. Kapustę skropić sokiem z cytryny, wymieszać. Dodać wszystkie składniki z patelni. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość dusić do momentu aż kapusta będzie miękka.

Na talerzu ułożyć pokrojony w plastry filet kaczki, kluski oraz kapustę. Całość polać sosem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation