Kuchnia

babki

Bajeczna babka czekoladowa z wiśniami

Jeśli lubicie batoniki Bajeczne to ta babka jest dla Was. Mocno czekoladowa, puszysta i delikatna, a przy tym wilgotna. Świetna alternatywa dla tradycyjnej babki wielkanocnej.

Składniki
Ciasto:
mąka pszenna, 150 gram
kakao, 25 gram
proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
masło, 110 gram
cukier, 110 gram
jajka, 2 sztuki
mleko, 55 ml
śmietana kremówka, 55 ml

Dodatkowo:
batonik Bajeczny, 1 i 1/2 sztuki
wiśnie, 1 duża garść

Polewa:
czekolada gorzka, 50 gram
kremówka, 6 łyżek
batonik Bajeczny, 1/2 sztuki
orzechy włoskie, 1 łyżka

Sposób przygotowania
1. Mąkę, kakao i proszek przesiać do miski.

2. Masło utrzeć na puszystą masę. Dodać cukier, zmiksować. Wbić jajka i ponownie zmiksować.

3. Wymieszać suche składniki, masę maślaną, mleko i śmietanę. Dodać posiekane batoniki i rozmrożone wiśnie. Ponownie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy z kominem wysmarowanej masłem i obsypanej bułką.

4. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30-35 minut. W połowie pieczenia przykryć folią aluminiową. Wystudzić.

5. Czekoladę i kremówkę rozpuścić w kąpieli wodnej. Polać nią babkę. Obsypać posiekanym Bajecznym i orzechami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation