Fotografia

Fotografia

tiramisu - składniki dla 6 osób:

- 12 podłużnych biszkoptów
- 150 g mascarpone
- 150 g śmietany kremówki
- 2 żółtka, 2 białka
- 4 łyżki cukru
- 1 mały kieliszek likieru amaretto (może być koniak)
- 3 łyżki niesłodzonego kakao
- 1 mała filiżanka mocnej, czarnej kawy
- 2 łyżki kakao
- skóra z cytryny

tiramisu - sposób przygotowania:

przelej kawę do płytkiej miski. dodaj alkohol. namocz w niej krótko biszkopty, żeby się nie rozpłynęły. dno naczynia wyłóż biszkoptami.

ubijaj cukier z żółtkami aż do uzyskania konsystencji puszystego musu. ubij śmietanę, a następnie dodaj ją do wcześniej przygotowanej masy zawierającej mascarpone. tiramisu mieszaj delikatnie, ale dokładnie, żeby nie było grudek. ubij pianę z białek, przełóż ostrożnie do masy z mascarpone. dodaj startą skórkę cytrynową. mieszaj masę, aż składniki się połączą.

rozprowadź połowę masy tiramisu warstwą na biszkoptach. oprósz kakao. połóż kolejną warstwę nasączonych biszkoptów i ponownie masę serową. nie posypuj kakao. najpierw schładzaj tiramisu przez 3 godziny. przed podaniem posyp obficie kakao.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation