Kuchnia

Nektar i ambrozja:P

MUS CZEKOLADOWY Z MALINAMI

Składniki (na 3 porcje):
100 g malin (mogą być mrożone)
15 g cukru pudru
1 łyżeczka żelatyny (3 g)
20 g wody
200 g śmietanki 30 %
2 żółtka
50 g gorzkiej czekolady
50 g mlecznej czekolady
kakao, maliny, czekoladowe paluszki do dekoracji
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i rozpuścić podgrzewając w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej. Do malin dodać cukier puder i zmiksować blenderem. Dodać rozpuszczoną żelatynę i wymieszać. Tak przygotowanym owocowy mus wyłożyć dno pucharków. Przełożyć do lodówki na około 30-40 minut.

Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. W oddzielnym naczyniu ubić żółtka na pusztą pianę. Czekolady połamać na mniejsze kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko ostudzić i dodać do ubitych żółtek, wymieszać. Na koniec dodawać stopniowo ubitą śmietanę i ponownie wymieszać. Tak przygotowanym czekoladowym musem, zalać maliny przygotowane już w pucharkach. Schłodzić w lodówce przez minimum 15 minut.

Przed podaniem dekorujemy kakao, malinami oraz czekoladowymi paluszkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation