Kuchnia

Zupy na zimowe wieczory i nie tylko

Zupa-krem z pieczonej papryki

4 papryki (2 żółte i 2 czerwone)
5 ząbków czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
kilka gałązek świeżego tymianku
2 liście laurowe
1,2 l wywaru warzywnego
(lub woda i warzywne kostki ekologiczne bez glutaminianu sodu)
1 cebula, obrana i pokrojona w piórka


Paprykę przekroić na pół, wyrzucić gniazda nasienne. Ułożyć na blasze, delikatnie polać 1 łyżeczką oliwy, oprószyć solą. Obok położyć czosnek. wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C i piec ok. 40-50 minut (aż papryka zmięknie).
Upieczoną paprykę włożyć do torebki foliowej, zamknąć i odłożyć na 15 minut. Po tym czasie zdjąć z niej skórę.
Na oliwie poddusić cebulę przez ok. 10 minut aż będzie szklista i miękka, dodać listki laurowe i gałązki tymianku, zalać gorącym wywarem, dodać paprykę i wyciśnięty upieczony czosnek. Gotować ok. 20-30 minut. Z zupy wyjąć gałązki tymianku i liście laurowe. Zupę zmiksować i doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie wędzoną papryką.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation