Kuchnia

BABKI-MAZURKI

Mazurek kajmakowy ze śliwkami w rumie
/jeden mazurek w formie 20x35 cm/

Najlepiej zrobić go w dwa dni - pierwszego zrobić dulce de leche i namoczyć śliwki, drugiego - upiec blat i połączyć wszystkie warstwy. Potrzebuje czasu, by smaki się połączyły, więc lepiej zrobić go wcześniej i wstawić do lodówki.

Spód:
160 g mąki pszennej
40 g mielonych migdałów
70 g masła
40 g cukru pudru
1 żółtko
szczypta soli (opcjonalnie)

Masa:
1 porcja dulce de leche z przepisu podanego tutaj lub gotowej masy krówkowej*
170-200 g powideł śliwkowych (o ile to możliwe - niskosłodzonych)
6-8 śliwek suszonych, najlepiej kalifornijskich plus tyle rumu, ile ważą śliwki (będą ważyły ok. 50-60 g)
80-100 g gorzkiej czekolady 70%

Dzień przed pieczeniem należy śliwki zalać rumem i odstawić na noc.
Następnego dnia odsączyć je na sitku.
2 łyżki rumu dodać do powideł śliwkowych.

Spód:
z podanych składników zagnieść ciasto - będzie przypominało okruchy. Formę o średnicy 20x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia tak, by przynajmniej jeden długi brzeg wystawał poza formę i ciastem wylepić spód.
Piekarnik nagrzać do 190 st C. Wstawić spód i piec ok. 16 minut, aż będzie delikatnie złocisty - to ciasto raczej nie rośnie w piekarniku.
Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Zimny spód posmarować powidłami, na nich ułożyć pokrojone w bardzo drobną kostkę śliwki i odstawić na kilka godzin, by powidła nieco przeschły.
Następnie posmarować ciasto kajmakiem i wstawić do lodówki na kilka godzin (lub na całą noc).
Kiedy ciasto będzie zimne, a kajmak się zetnie, w miseczce ustawionej nad garnkiem z gotującą się wodą rozpuścić czekoladę i ciepłą polać wierzch mazurka.
Wstawić do lodówki.
Przed podaniem pokroić na kwadraty bardzo ostrym nożem. Kwadraty przekładać na talerzyki szeroką łopatką, by nie popękały.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation