Kuchnia

Dynia

Ciasto czekoladowo dyniowe z pomarańczą



Składniki na tortownicę 22 cm :


* 200 g dyni (obranej ze skóry)
* 220 g mielonych orzechów (laskowe lub włoskie)
* 130 g cukru
* 150 g gorzkiej czekolady
* 4 jajka
* 3 łyżki mąki pszennej
* 2 łyżki rumu
* skórka z połówki pomarańczy
* 1 łyżeczka cynamonu
* 1 szczypta soli


Polewa:

* 100 g czekolady
* 4 łyżki śmietanki 36%


Czekoladę topimy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystygnięcia. Dynię ścieramy na grubych oczkach tarki. Białka jajek ubijamy z solą na sztywną pianę. Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy rum, skórkę i przestudzoną czekoladę. Mieszamy na najwyższych obrotach miksera. Dodajemy stopniowo dynię i orzechy wymieszane z mąką. Masa będzie bardzo gęsta. Obroty miksera zmniejszamy do najwolniejszych i dodajemy 1/3 białek. Kiedy masa będzie troszkę "luźniejsza" odstawiamy mikser i dodajemy resztę białek, mieszając od tej chwili delikatnie dużą łyżką.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy. Pieczemy ok 45 minut (najlepiej sprawdzić patyczkiem).

Kiedy ciasto wystygnie, przygotowujemy polewę. Czekoladę i śmietankę umieszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy do chwili, aż utworzą jednolitą masę, którą rozprowadzamy na cieście i odstawiamy do zastygnięcia. Ciasta nie trzymamy w lodówce, w przeciwnym razie będzie twarde. Najlepsze jest w temperaturze pokojowej :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation