Kuchnia

Gotowanie

Cynamonowe ptysie z musem jabłkowym w gorącej czekoladzie

Składniki: na 50 małych ptysiów
125 ml mleka
125 ml wody
100 g masła
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
150 g mąki
4 średnie jajka
1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:
1. Do rondla wlewamy mleko i wodę, dodajemy masło, sól, cukier i cynamon. Wstawiamy na mały ogień. Doprowadzamy do wrzenia i natychmiast zdejmujemy z palnika.
2. Powoli wsypujemy mąkę i mieszamy drewnianą łyżką do uzyskania gładkiej masy.
3. Rondel stawiamy na około minutę na średnim ogniu, mieszając bez przerwy, aby podsuszyć ciasto. Następnie przekładamy je do miski.
4. Dodajemy pojedynczo jajka, ubijając je drezniana łyżką, aż się połączą. Powinna powstać gładka, błyszcząca masa, na tyle gęsta, by wyciskać ją szprycą.
5. Jeżeli ciasta ptysiowego nie zużywamy od razu, trzeba je polać po wierzchu glazurą z 1 jajka ubitego z 1 łyżką mleka, żeby nie zasychało.
6. Na wyłożoną pergaminem blachę wyciskamy ze szprycki z końcówką o średnicy 1 cm małe kopczyki w naprzemiennych rzędach. Smarujemy po wierzchu glazurą z jajka i lekko przyciskamy widelcem.
7. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15-20 minut, aż będą suche i chrupiące, ale miękkie w środku. Studzimy na kratce.

Mus jabłkowy

Składniki:
700 g jabłek, najlepiej trzech różnych gatunków
4 łyżki cukru*

Przygotowanie:
1. Jabłka obieramy, kroimy na szesnastki. Skrapiamy lekko cytryną.
2. Przekładamy do garnka o grubym dnie. Smażymy, gdy zaczynają syczeć wsypujemy cukier i dokładnie mieszamy.
3. Pozostawiamy tak do momentu aż zaczną się rozpadać i odparują dokładnie. Lekko studzimy i miksujemy na aksamitny mus.
4. Przekładamy jeszcze na chwilę do garnka, by odparowały, uważając by go nie przypalić.
5. Studzimy całkowicie. Nakładamy do szprycki i napełniamy nim również wystudzone ptysie.

*ilość cukru tutaj to juz sprawa absolutnie indywidualna, zależna także od słodyczy samych jabłek, dostosujcie ją więc do własnych potrzeb i smaku
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation