Kuchnia

MIĘSNE

Rustykalny kurczak
Składniki: (10 małych porcji)
10 udek (“pałek”) z kurczaka
2 główki czosnku
6-8 małych cebulek (u mnie dymka)
1 cytryna
2-3 łyżki pokrojonej w kostkę/paseczki wędzonki (u mnie 5 plasterków polędwicy łososiowej)
100 ml wytrawnego białego wina
1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu (i/lub tymianku)
2-3 łyżki oliwy
sól i pieprz

Wykonanie:
Umyte i osuszone udka z kurczaka oprószyć solą i pieprzem. Główki czosnku dokładnie umyć, osuszyć i ściąć 1/4 z góry.

Do dużej miski włożyć udka z kurczaka, cebulki, cytrynę pokrojoną na ćwiartki/ósemki, obie główki czosnku, pokrojoną wędzonkę oraz posiekane zioła. Polać 2-3 łyżkami oliwy i wymieszać tak aby wszystkie składniki pokryły się cienką warstwą tłuszczu.

Wszystkie składniki ułożyć w dużym, płaskim naczyniu żaroodpornym (najlepiej tak aby na siebie nie zachodziły). Polać winem.

Wstawić do nagrzanego do 190-200 stopni piekarnika i piec około 60 minut. W czasie pieczenia kilkukrotnie sprawdzić czy udka (lub pozostałe składniki) nie rumienią się zbyt mocno. W razie konieczności zmniejszyć temperaturę i/lub przenieść blachę na najniższy poziom. (Uwaga: Gdyby, na odwrót, udka pozostawały pod koniec pieczenia “blade”, podnieść temperaturę i/lub włączyć opiekanie z góry.)

Uwaga: Z upieczonych główek czosnku można wyciskać (jak z tubki!) wspaniały “krem czosnkowy”. Upieczone cytryny też warto chociaż w części wykorzystać do doprawienia sosu i mięsa.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation