Kuchnia

Rybka

Ryba opiekana w zalewie octowej


Kategorie

wszystkie
| Dania bezmięsne
| Inne
| Mięso w roli głównej
| Napoje alkoholowe
| Pieczywo
| Pizza
| Podsumowanie akcji kulinarnych
| Przekąski/Przystawki
| Przetwory
| Ryby
| Sałatki
| Słodkości
| Zapiekanki
| Zupy

Ryba opiekana w zalewie octowej
niedziela, 28 grudnia 2008 14:59
Skocz do komentarzy

Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 19.XII.2008 - 03.I.2009


Ryba opiekana w zalewie octowej


W zalewie octowej możemy zrobić każdy rodzaj ryby, ja użyłam fileta mintaja i pangi.
Tak przygotowane rybki mają bardzo fajny smak, są doskonałe jako zimna przekąska i co istotne ...możne je długo przechowywać w lodówce a zatem zrobić na kilka dni przed planowaną imprezą :) .
To moja propozycja do "Kuchni Sylwestrowej", chociaż do świątecznej równie dobrze pasująca :)
Polecam!



Składniki:

- 1 -2 kg filetów z dowolnej ryby
- jajko
- bułka tarta
- olej do smażenia
- sól, pieprz

Zalewa :

- 1 szkl. octu

- 4 szkl. wody

- 6 łyżek cukru

- 2 łyżki soli
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 listek laurowy
- 2 duże cebule

Ryby obtoczyć w jajku, bułce i usmażyć na złoty kolor na oleju.
Usmażone ryby ułożyć w naczyniu.

Zalewa:

Wszystkie składniki na zalewę oprócz cebuli, umieszczamy w garnku i doprowadzamy do zagotowania.
Cebulę kroimy w pióra i dodajemy do zalewy ,gdy zacznie się gotować.
Całośc gotujemy chwilkę na gazie i odstawiamy do przestudzenia.
Zimną zalewą zalewamy ryby i odstawiamy do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation