Kuchnia

obiady

Pomidorowe klopsiki z bazylią - przepis

Smaczne małe klopsiki z mięsa drobiowego w sosie pomidorowym z dodatkiem bazylii.

Pomidorowe klopsiki z bazylią
Składniki:
1/2 kg mięso mielone drobiowe
2 szt cebuli
pieprz biały
papryka słodka mielona
bułka tarta
jajko
Sól morska
bazylia utarta
2 szklanki pulpy pomidorowej
1 szt kostka rosołowa
1 łyżka masła
1/2 szklanki śmietany 30 %
cukier

Mięso mielone drobiowe wkładamy do miski , wbijamy jajko i dodajemy 1 cebulę startą na tarce małe oczka. Mieszamy dodajemy bułkę tarta aby zagęścić masę. Doprawiamy sola ,pieprzem i odrobiną bazylii. Na patelni rozpuszczamy odrobinę masła z oliwą - z masy mięsnej formujemy kulki i smażymy je z obu stron na złoto. Zalewamy ok 1 szklanką bulionu - dusimy ok 5 min. Dodajemy pulpę pomidorową. Zagotowujemy. Drugą cebulę siekamy i podsmażamy na maśle. Z sosu wyciągamy pulpeciki i odstawiamy je na chwilę . Podsmażoną cebulkę dodajemy do sosu i miksujemy wszystko zagotowujemy. Doprawiamy solą, papryką słodką ,pieprzem, cukrem i bazylią. Zaciągamy sos śmietaną 30 procent i wkładamy z powrotem pulpety. Zagotowujemy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation