Kuchnia

Kuchania - mięsa

Roladki z piersi kurczaka


Składniki:

1 duża pierś z kurczaka
ok. 15 dag boczku pokrojonego w cienkie plastry

100 g pomidorków koktajlowych
2 garści czarnych oliwek
½ papryczki chili
100 g mozzarelli
50 g parmezanu
1-2 ząbki czosnku
duża garść liści bazylii
sól, pieprz
oliwa



Sposób przygotowania:

Mięso oczyszczam z błon, wycinam kości. Każdą połowę piersi rozcinam i rozpłaszczam ręką by powstał jak największy płat. Stronę, na której niegdyś była skóra, obsypuję solą i pieprzem.

W moździerzu rozcieram czosnek z solą i pieprzem, dodaję bazylię i jakieś 2 łyżki oliwy, ucieram na papkę. Smaruję wewnętrzną stronę każdego płata mięsa. Na tym układam pokrojone na połówki pomidorki, pokrojone oliwki, drobno posiekaną chili (oczyściłam z błon i pestek, żeby rodzina łatwiej to przełknęła) i obydwa rodzaje serów utarte na tarce (mozzarella porwana na kawałeczki).
Zwijam roladki i spinam wykałaczkami.

Plastrami boczku owijam roladki. Boczek rozłożyłam uprzednio na płaskiej powierzchni tak, by jeden plaster trochę nachodził na drugi. Roladki wkładam do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około pół godziny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation