Kuchnia

Kuchania - mięsa

rustykalna kuchnia - cooking at home: Pieczona karkówka
Receptura:
1 i 1/2 karkówki
2 średnie cebule
6 ząbków czosnku
sól morska gruboziarnista
świeżo mielony pieprz
1 łyżeczka suszonej szałwii
1 łyżeczka suszonego tymianku
1/2 szklanki miodu pitnego (lub wina)
ok 2 łyżki oliwy (olive oil)

worek do pieczenia mięsa
gałązka świeżego tymianku do dekoracji

Karkówkę umyj i osusz. Natrzyj mięso solą, pieprzem i ziołami. Włóż do worka, skrop oliwą z oliwek, aby mięso lepiej wchłonęło przyprawy i zioła. Zalej miodem pitnym i zawiąż worek. Wstaw do lodówki na kilka godzin (minimum dwie, ale ja zostawiłam po prostu na noc).
Piekarnik nagrzej do 200*C / 390*F.
Wstaw mięso w worku do formy pieczeniowej, żeliwnego garnka lub żaroodpornego naczynia i piecz w worku przez 1 godzinę, później wyjmij mięso z worka dodaj cebule pokrojone na ćwiartki oraz ząbki czosnku i zapiekaj kolejną godzinę bez przykrycia. Po wyjęciu mięsa z piekarnika polej je sosem powstałym podczas pieczenia. Podaj gorące z warzywami i kaszą lub ziemniakami. Smakuje też w kanapce z sosem jogurtowo-czosnkowym lub tatarskim i liśćmi sałaty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation