Kuchnia

Pasty do chleba

Pasta z młodego groszku (porcja na 2 duże grzanki)
- 500 g groszku w strąkach (ok. 170 g po wyłuskaniu)
- garść liści świeżej mięty
- 1 mały ząbek czosnku
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki tartego parmezanu
- sól
- pieprz

Na kanapkę:
- liście świeżej mięty
- liście świeżej bazylii
- kiełki lucerny
- gałązki świeżego tymianku
- rzeżucha
- ziarenka groszku
- cienkie plastry parmezanu
- pieprz
- oliwa z oliwek

Wyłuskaj groszek ze strąków i wrzuć co naczynia, w którym później będzie można użyć blendera (ja mam wysokie, plastikowe naczynie), lub bezpośrednio do miksera. Dodaj miętę i zmiksuj na niezbyt gładką masę, tak aby widoczne były drobne kawałki groszku. Wyciśnij do środka czosnek i sok z cytryny. Zetrzyj parmezan, dodaj do pasty i dopraw całość solą i pieprzem.
Pastę rozsmaruj na grzance i udekoruj kiełkami, ziołami, groszkiem i parmezanem. Delikatnie skrop oliwą i całość popieprz. Leniwie rozkoszuj się smakiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation