Kuchnia

Kuchnia

Ciasto cytrynowe

Składniki:
2 szklanki mąki
1 kostka miękkiego masła (200g)
1 szklanka cukru trzcinowego (można zastąpić zwykłym)
4 jajka
4 łyżki mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z trzech cytryn

Polewa:
3/4 szklanki cukru trzcinowego (można zastąpić zwykłym)
sok wyciśnięty z 2-3 cytryn

Piekarnik nastawiamy do temp. 160ºC. Masło ucieramy wraz z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku, za każdym razem dokładnie miksując masę. Dodajemy mleko, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ucieramy. Na końcu ścieramy żółte skórki z trzech cytryn i mieszamy. Przekładamy do kwadratowej lub prostokątnej blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na ok. 35-40 minut. W czasie pieczenia cukier trzcinowy mieszamy z sokiem z cytryn (nie trzeba mieszać długo, część cukru powinna zostać nierozpuszczona). Ciasto chłodzimy przez chwilę przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie na jeszcze ciepły placek wlewamy polewę. Wsiąknie ona w wierzch ciasta, a cukier utworzy chrupiącą posypkę.

źródło:
http://www.poezja-smaku.pl/cytrynek-ciasto-do-herbaty/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation