Kuchnia

Tarty mięsno-warzywne

Mini tarty z pomidorkami i mozzarellą


Małe tarty na spodzie z francuskiego ciasta, wyłożone pomidorami i mozzarellą, przyozdobione świeżą bazylią - jak w słynnej włoskiej sałatce Caprese. Idealne na przyjęcie.

Składniki:

ciasto francuskie
pomidory czerwone
żółte pomidorki koktajlowe
mozzarella
świeża bazylia
pieprz
żółtko do posmarowania brzegów ciasta

Przygotowanie:

Z ciasta wycinamy okrągłą foremką krążki, nacinamy je (nie na wylot) ok. centymetr od brzegów, by po upieczeniu utworzyły rant. Brzegi smarujemy rozmąconym jajkiem. W środku każdej tarty układamy po plasterku czerwonego i żółtego pomidora oraz kawałek mozzarelli (użyłam tej w kulkach). Tart pieczemy ok. 15-20 min. w temp. 200 st. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy pieprzem i dekorujemy listkami bazylii.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation