Kuchnia

noemikej

Pierś z kaczki z sosem pomarańczowo – imbirowym

SKŁADNIKI (2 osoby):

1 pierś z kaczki czyli dwie połówki wraz ze skórą
1 łyżka miodu
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
kawałek korzenia imbiru
1 kłącze trawy cytrynowej
1 ząbek czosnku
2 duże pomarańcze
1 łyżka mąki kukurydzianej
sól i cukier do smaku

Pierś z kaczki myjemy, nacinamy skórę w kilku miejscach, nacieramy solą i wkładamy do miski.
Wyciskamy sok z obu pomarańczy oraz ścieramy trochę skórki (małą łyżeczkę).
Do soku dodajemy otartą skórkę, sos sojowy, rozgnieciony ząbek czosnku, drobno posiekany kawałek korzenia imbiru (około 1 łyżki) i trawę cytrynową pokrojoną na kawałeczki. Powstałą marynatą zalewamy piersi kaczki i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny lub do lodówki na noc.
Po zamarynowaniu mięso osączamy z zalewy (zalewę zachowujemy), smarujemy skórkę miodem.
Rozgrzewamy patelnię grillową i układamy na niej mięso skórą do dołu. Smażymy, aż skóra mocno się zrumieni, wtedy pierś obracamy i smażymy jeszcze około minuty.
Patelnię wraz z mięsem przekładamy do nagrzanego piekarnika (200 st. C), a jeśli nie mamy odpowiedniej ku temu patelni to mięso przekładamy na ruszt. Pieczemy przez 15 – 20 minut.
W czasie, gdy mięso się piecze robimy sos z pozostałej zalewy. W tym celu przelewamy ją przez sitko do garnuszka, dodajemy mąkę kukurydzianą, mieszamy i zagotowujemy, aż zgęstnieje. Na koniec doprawiamy solą i cukrem, jeśli zaistnieje taka potrzeba (sos powinien być słodko – kwaśny w smaku).
Upieczone mięso wyjmujemy z piekarnika, chwilę pozwalamy mu zastygnąć (minutkę lub dwie) i kroimy w plastry.
Podajemy polane sosem, z ryżem lub makaronem ryżowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation