Kuchnia

Food - zupy

Zakwas na żurek

10 czubatych łyżek mąki żytniej razowej (70-80 g)
500 ml letniej wody
2 duże lub 3 mniejsze ząbki czosnku
3 listki laurowe
łyżeczka ziarenek pieprzu
4 ziarenka ziela angielskiego
skórka z 1 kromki żytniego chleba na zakwasie

Żurek na zakwasie

2-3 białe kiełbasy
2-2,5 l wody
cebula
marchewka
1/4 korzenia selera
5 suszonych grzybów
2 listki laurowe
2 ziarenka ziela angielskiego
1/2 łyżeczki ziarenek pieprzu
sok z 1/2 cytryny
4 łyżki domowego chrzanu (lub ze słoiczka, lub 2 łyżki świeżo startego korzenia chrzanu)
suszony majeranek
sól, pieprz
3 ziemniaki
3 jajka
miseczki chlebowe (u mnie z tego przepisu, proporcje razy 2)

Zakwas:

Do słoika lub glinianego naczynia wsypujemy mąkę, wlewamy letnią wodę i mieszamy, aby nie było grudek. Dodajemy przekrojone na pół i lekko zmiażdżone ząbki czosnku, liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego i pieprzu oraz kawałek kromki żytniego chleba.
Naczynie przykrywamy gazą lub kuchenną ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na minimum 3 dni. Każdego dnia zakwas mieszamy drewnianą łyżką lub patyczkiem.
Po 3 dniach, gdy zakwas będzie pachniał kwaskowato, wykorzystujemy go do zupy lub wstawiamy do lodówki.

Żurek:

Do garnka wrzucamy kiełbasy. Dodajemy obraną i przekrojoną na pół cebulę, obraną marchewkę oraz korzeń selera. Składniki zalewamy zimną wodą i stawiamy na gazie.
Do garnka dorzucamy suszone grzyby (można kilka godzin wcześniej namoczyć je w wodzie), liście laurowe, ziarenka pieprzu, ziarenka ziela angielskiego.
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w osobnym garnku, aż będą miękkie. Jajka gotujemy na twardo.
Po 30-40 minutach gotowania wywaru, przyprawiamy przyszłą zupę solą. Wyjmujemy kiełbasę, a wywar można odcedzić (nie jest to konieczne). Z zakwasu wyjmujemy małym sitkiem pływające ząbki czosnki i kawałki chleba. Resztę mieszamy i dodajemy do zupy. W tym czasie obieramy kiełbasy lub po prostu kroimy je w plastry.
Po 3 minutach, dodajemy do zupy czosnek drobno posiekany, chrzan i sok z cytryny. Żurek przyprawiamy pieprzem oraz majerankiem i jeszcze chwilę podgrzewamy.
Zupę podajemy w chlebkach z jajkiem na twardo, ziemniakami i kiełbasą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation