DIY - zrób to sam

KUCHNIA

Piernik
Składniki:

2 jajka
100 ml oleju
1 szklanka maślanki
250 g mąki pszennej
150 g drobnego cukru
2 łyżki kakao, z lekkim czubem
2 łyżeczki sody oczyszczonej, z lekkim czubem
3 łyżeczki przyprawy korzennej
100 g gorzkiej czekolady, posiekanej

Jajka, olej, maślankę umieścić w naczyniu i zmiskować do połączenia się składników. Mąkę, cukier, kakao, sodę, przyprawę korzenną - wymieszać. Dodać do płynnych składników i zmiksować na gładką masę. Wsypać czekoladę, wymieszać.

Formę keksówkę o wymiarach 24 x 11 cm wysmarować masłem, wysypać otrębami. Wlać do niej ciasto.

Piec w temperaturze 175ºC przez około 60 minut, do tzw. suchego patyczka.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation