DIY - zrób to sam

KUCHNIA

Niebiańska tarta czekoladowa
Przepis pochodzi ze szkoły kucharskiej Le Cordon Bleu, to najpyszniejsza tarta czekoladowa jaką jadłam. Przypominam ten przepis bo tarta może idealnie udawać mazurek
125 g miękkiego masła
2,5 łyżki miałkiego cukru
1 jajko, roztrzepane
2 krople esencji waniliowej
200 g mąki
szczypta soli
Masło utarłam z cukrem, dodałam jajko z esencją (całość może wyglądać na zważone, ale nie szkodzi) mąkę i sól.Wszystkie składniki wymieszałam, uformowałam kulę i zamknęłam w lodówce na 20 minut. Potem formę do tarty wysmarowałam masłem, wyłożyłam ciasto, rozgniotłam dobrze wygniatając ranty. Ciasto piecze się 20 minut w 180 stopniach.
Po wyjęciu z piekarnika musi wystygnąć
250 g gorzkiej czekolady
2 jajka
4 żółtka
3 łyżki cukru
200 g miękkiego masła
Czekoladę rozpuściłam w tzw kąpieli wodnej, a gdy się rozpuściła po kawałeczku dodałam masło. W drugiej misce, również nad parą, utarłam jajka
i żółtka z cukrem na białą i bardzo puszystą masę, tak żeby 3-4 krotnie zwiększyła swoja objętość. Połączyłam mieszając powoli czekoladę z masą jajeczną, Wylałam na ostudzone ciasto i na 10 minut do piekarnika na 180 stopni.
Można całość posypać cukrem pudrem, można obsypać migdałami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation