Kuchnia

Cakes and sweets

Pomarańczowo - migdałowe ciasteczka
Składniki:
200 g + 20 g do podsypania mąki żytniej typ 720 (można zastąpić pszenną)
150 g schłodzonego masła
5 g zmielonych migdałów
skórka i sok z 1 pomarańczy
1 jajko
100 g cukru pudru
odrobina cukru kryształu do posypania

Mąkę przesiej, dodaj pokrojone w drobną kostkę masło, migdały, skórkę z pomarańczy (pomarańczę sparz i skórkę zetrzyj na drobnej tarce), sok z pomarańczy, jajko, cukier i zagnieć ciasto. Uformuj rulon o średnicy ok 5 cm, zawiń w folię i schowaj do zamrażarki na ok 15 minut. Rozgrzej piekarnik na 190 stopni Celsjusza. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto odwiń z folii i pokrój na 1-1,5 cm plastry i układaj na papierze. Każde ciastko posyp cukrem i wstaw do nagrzanego piekarnika na ok 15-20 minut. Jeśli zobaczysz że ciastka wcześniej się zarumieniły możesz je wyciągnąć wcześniej z piekarnika.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation