Kuchnia

zupy

Chłodnik litewski

Składniki:

• pęczek rzodkiewek
• dwa ogórki długie
• 2 pęczki botwinki
• 4 jajka na twardo
• 1 1/2 butelki koncentratu barszczu czerwonego
• 3-4 ząbki czosnku
• 1 litr maślanki
• 1 litr kefiru
• 1/2 litra zsiadłego mleka
• pęczek koperku
• szczypiorek
• sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania:

Botwinkę kroimy, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą. Słodzimy jedną łyżką cukru. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy, aż botwina zmięknie. Całość studzimy. Do drugiego garnka wlewamy maślankę, kefir i zsiadłe mleko. Po wystudzeniu botwinki, dodajemy ją do maślanki razem z wodą pozostałą po gotowaniu. Rzodkiewki i ogórka kroimy w kostkę, siekamy koperek. Dodajemy do całości. Dolewamy koncentrat barszczu, całość dokładnie mieszamy. Obieramy jajka, kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, wyciskamy czosnek i wrzucamy do garnka. Przed podaniem, każdą porcję posypujemy z wierzchu szczypiorkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation