Kuchnia

zupy

Przepis na zupa krem z pieczonych warzyw

Składniki na zupa krem z pieczonych warzyw

1 nieduża cukinia
1 nieduży bakłażan
1 czerwona papryka
5-6 mięsistych pomidorów
1 cebula
3-4 ząbki czosnku
garść świeżych listków bazylii
1 łyżeczka suszonego oregano
2-3 łyżki oliwy
1 szklanka wody
sól, pieprz
Przygotowanie dania zupa krem z pieczonych warzyw

Reklama


Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Cukinię i bakłażana pokrój w plastry (jeśli bakłażan jest duży pokrój go na pół plasterki). Pomidory pokrój na ćwiartki.
W brytfance ułóż cukinię, bakłażana, pomidory i paprykę (nie krój jej). Piecz warzywa około 20-30 minut.
W tym czasie pokrój cebulę w kostkę, a czosnek posiekaj jak najdrobniej. W garnku rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę i podsmaż chwilę. Dorzuć czosnek oraz suszone oregano. Zmniejsz gaz i podsmażaj całość często mieszając. To smażenie powinno zająć około 10 minut. Uważaj, żeby cebula nie zaczęła brązowieć.
Upieczone warzywa wyjmij z piekarnika. Obierz paprykę (najłatwiej to zrobić wkładając ją od razu po upieczeniu na kilka minut do woreczka, skórka potem powinna schodzić praktycznie sama).
Warzywa dołóż do cebuli i czosnku. Jeśli w brytfance jest sos pozostały po pieczeniu warzyw również go wlej. Podsmaż chwilę razem. Następnie zmiksuj całość na gładki krem. Dolej odrobinę wody (tak, żeby zupa nie była zbyt gęsta, ale też nie za bardzo rzadka).
Kilka liści bazylii odłóż do dekoracji, resztę pokrój i dodaj do zupy. Podawaj z jogurtem, śmietaną lub pesto bazyliowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation