Kuchnia

zupy

zupa z soczewicą i mlekiem kokosowym
Składniki
(na 6 dużych porcji)
szklanka czerwonej soczewicy
2 średnie marchewki
nieduża pietruszka
5 średnich ziemniaków
szklanka mleka kokosowego
szklanka przecieru pomidorowego (passaty) lub soku
czubata łyżeczka przyprawy curry
czubata łyżeczka startego na drobnej tarce korzenia imbiru
pół płaskiej łyżeczki zmielonej kolendry
pół płaskiej łyżeczki zmielonego kuminu
sok z jednej limonki (opcja, ale polecana)
3 większe ząbki czosnku
3 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
4 łyżki oleju/ oliwy
sól
opcjonalnie natka pietruszki


Wykonanie
Soczewicę płuczę, moczę przez noc lub przez godzinkę- dwie (tak, ja moczę wszystkie strączki, te "szybkie również).
W garnku o grubym dnie rozgrzewam tłuszcz, sypię curry, kolendrę i kumin i prażę na niewielkim ogniu przez minutę, dodaję imbir, po chwili starte na grubej tarce warzywa (marchew i pietruszkę) i podgrzewam przez chwilę porządnie mieszając by dobrze pokryły się masalą. Zalewam wodą (1 litr), zagotowuję, wrzucam pokrojone ziemniaki i przepłukaną soczewicę, dodaję liście laurowe, ziele angielskie i płaską łyżkę soli, gotuję z uchyloną pokrywką przez ok 30 minut. Dodaję przecier, sok z limonki i mleko, po kolejnych 10 minutach wciskam przez praskę czosnek, mieszam i wyłączam gaz. Dosmaczam- jeśli trzeba. Zjadamy w takiej formie lub zmiksowanej, częściowo lub na krem, ja najczęściej miksuję częściowo. Posypujemy natką, jeśli mamy. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation